islam

Advies op het gebied van islam

Door mijn studie islamitische theologie heb ik goed inzicht gekregen in waar de islam voor staat. Ik heb er geleerd over verschillende interpretaties en over de vele verschillen die er zijn tussen moslims onderling en hoe zij hun religie beleven en welke waarde zij daaraan hechten. Deze is net zo divers als de diversiteit onder alle andere religies en levensbeschouwingen. Door dit inzicht ben ik heel voorzichtig geworden met oordelen en met alles en iedereen over een kam scheren. Hoe mensen hun religie beleven is een dynamisch proces en vaak in interactie met hun maatschappelijke context. Om mensen te willen begrijpen, is het dus ook van belang om meer over hun context te willen begrijpen. Dit is wat mij fascineert.

Door de vele contacten die ik heb met mensen met een islamitische achtergrond ben ik te weten gekomen waar zij voor staan; waar zij mee worstelen, wat hun behoeften en hun angsten zijn en waar de gevoeligheden liggen. Dit begrip kan ik goed toepassen als er over islamitische kwesties wordt gesproken.

Zo heb ik meegelezen in verschillende projecten waar ik schoolmaterialen heb voorzien van feedback op woordkeuze, formuleringswijze of beeldmateriaal. Vaak sluipen er onbedoeld zinnen of beelden in een tekst die onbewuste vooroordelen bekrachtigen, terwijl mijn visie juist is dat we zouden moeten proberen zo genuanceerd mogelijk kennis over islam en islamitische kwesties aan kinderen en ook volwassenen bij te brengen. Op deze wijze dragen wij op scholen ook bij aan een zo inclusief mogelijk klimaat.

Ook ben ik betrokken bij ontmoetingsprojecten tussen mensen met en zonder islamitische achtergrond. Het gaat er hier om door ontmoeting vooroordelen weg te halen en meer begrip en empathie voor elkaar te krijgen. Ik vind dit voor onze samenleving heel belangrijk.

Stuur mij een bericht